NIEUWS

Vrijdag, 4 september 2009
150-jarig Schildersbedrijf Lefering nu HofleverancierLICHTENVOORDE - Schildersbedrijf Fa B.F. Lefering mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Het predicaat werd vrijdagmiddag 4 september door locoburgemeester Fons Hulshof uitgereikt aan de huidige eigenaren Eric en Bas Lefering. Een moment later onthulde Bas Lefering de bijbehorende plaquette te midden van zijn ouders en zijn broer Mark.

Sinds 1859 begon Gerhard Hein Leferinck aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde als verver. Gemeente Lichtenvoorde behoorde sinds 1897 al tot de klantenkring van het schildersbedrijf, zo zei locoburgemeester Hulshof. Voor klanten, leveranciers, vrienden en bekenden was vrijdagmiddag de loper uitgelegd. Binnen in de bedrijfshal met spuiterij was een Open Huis gaande ter ere van het 150 jarige bestaan van schildersbedrijf.

Locoburgemeester Fons Hulshof zegt trots te dat het bedrijf in Lichtenvoorde gevestigd is. Eric Lefering zegt op zijn beurt dat zij als familie ontzettend trots zijn op het predicaat Hofleverancier. “Het is het allerhoogste haalbaar dat je kunt bereiken. En wij zien het als een kroon op ons werk. De eer komt ook toe aan onze ouders en de generaties ervoor.” Eric en Bas Lefering zijn de vijfde generatie in het schildersbedrijf.

Na het overlijden van oprichter Gerhard Leferinck neemt zoon Bernardus Frederikus Lefering de zaak over. Het bedrijf wordt vanaf dan gevoerd onder de naam Fa. B.F. Lefering. Hendrikus J.A. Lefering, de opa van de huidige bedrijfsvoerders Eric en Bas, neemt op 20-jarige leeftijd het schildersbedrijf over. Samen met zijn broer wint het schildersbedrijf op 4 april 1922 de gouden medaille van Brussel; de hoogste onderscheiding op het vakgebied in die tijd, met name in het imiteren van hout, marmer en letterpenselen. Een bijzondere prestatie, waar de gehele familie trots op is. De gouden medaille is nog steeds in het bedrijfslogo van de firma verwerkt.

In 1954 neemt de vader van Eric en Bas de zaak over en midden jaren '60 begint hij samen met zijn echtgenote in de Dijkstraat een verf- en behangwinkel, met schilder-, glas- en behangwerken als kernactiviteiten. Het inlijsten van schilderijen en borduurwerken was een specialiteit van de moeder van Eric en Bas. Door de opkomst van de grote bouwmarkten stopt men in 1999 met de verf- en behangwinkel en richt men zich volledig op het schildersbedrijf. Inmiddels is de oudste zoon Eric in de zaak gekomen en in 1991 verhuist de werkplaats naar de Newtonstraat, waar het gehele bedrijf nu gevestigd is. De fa. B.F. Lefering heeft vijf medewerkers in vaste dienst en de vrouw van Eric verzorgt de financiële administratie.

Modern schildersbedrijf
De huidige eigenaars Eric en Bas Lefering (5e generatie) hebben de zaak verder tot ontwikkeling gebracht. Samen runnen ze een vooraanstaand, eigentijds schildersbedrijf, dat binnen de regio een vooraanstaande positie inneemt door de hoge kwaliteit van het werk dat zij leveren bij bedrijven, instellingen en particulieren. “Strak Wark”, noemen ze het bij Lefering en dat Achterhoekse begrip wordt ook ver buiten de regio verstaan.

(met dank aan Streekgids.nl).

......................

Eindhoven, 2 september 2009
100-jarige Van Gestel Tweewielers wordt Hofleverancier

Van Gestel Tweewielers, rijwielhandel aan de Geldropseweg 42 in Eindhoven, krijgt het predicaat Hofleverancier. De fietsenzaak van Toon en Martin van Gestel is een begrip in de buurt en ver daarbuiten. Dit jaar vierden zij het honderdjarig bestaan met een groot 'Stratums Dorpsfeest' op de Geldropseweg. Burgemeester Van Gijzel reikte woensdagmiddag het predicaat 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' uit aan de gebroeders Van Gestel in café- bar Caravelle.

De rijwielhandel werd in 1909 gestart door Huub van Gestel, de opa van Toon en Martin, samen met diens broer Theo. Huub was van huis uit houtbewerker en maakte sigarenkistjes, Theo zat in het kappersvak. Toon en Martin namen de zaak een kwarteeuw geleden over van hun vader Herman.

Van Gestel verkoopt en repareert vooral fietsen, maar ook brommers en Solexen. Onder de liefhebbers van oldtimer-bromfietsen is Van Gestel geen onbekende. De broers hebben nog veel originele Puch- en Zündapp-onderdelen.

......................

Rotterdam, 4 juni 2009
Predicaat voor Vermeyden Delicatessen

Op 4 juni 2009 heeft Vermeyden Delicatessen op de Nieuwe Binnenweg het predicaat Hofleverancier ontvangen. Het is voor het eerst in 25 jaar dat een Rotterdamse winkel deze eer heeft. Eigenaar Rob Sies is behoorlijk trots. Toch wil hij de eer graag delen met de familie Vermeyden, van wie hij de zaak ruim drie jaar geleden heeft overgenomen. Vermeyden is van oorsprong een familiebedrijf.

Vermeyden is in 1908 begonnen op de Nieuwe Binnenweg als kleinschalige kruidenierswinkel en inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Rotterdam en omstreken. Wegens gebrek aan opvolgers in de familie, hebben Sies en zijn vrouw de zaak ruim drie jaar geleden overgenomen.

......................

Eibergen, 15 mei 2009
Grooters eerste autobedrijf met predicaat Hofleverancier(foto: burgemeester Hein Bloemen reikt namens de Koningin het predicaat uit aan directeur Wim Grooters)

Autobedrijf Grooters met vestigingen in Eibergen en Rekken is vanaf vandaag het eerste autobedrijf dat het predicaat Hofleverancier mag dragen. Grooters is honderd jaar oud. Het begon allemaal in het jaar 1909 toen 'Opa' W. Grooters, aan de Rekkenseweg (te Rekken) rijwielen ging verkopen. Voorheen was hij behalve boer ook klompenmaker. In die tijd was het een zeer bijzondere gebeurtenis om een fiets aan te schaffen. Wanneer men in die tijd een fiets kocht, kreeg men er standaard een paar fietslessen bij...

Na verloop van tijd kwamen de zoons in het bedrijf. Zij gingen naast het verkopen en onderhouden van rijwielen ook motoren en bromfietsen verkopen en onderhouden. Maar ook naaimachines en wasmachines behoorden tot het leveringsgamma. Al snel kwam voor steeds meer mensen de auto in beeld. Het karakter van het bedrijf veranderde als logisch gevolg hiervan en dat uitte zich in een dealerschap van DAF personenauto's. Dit dealerschap werd later automatisch omgezet naar Volvo. Door de enorme groei die de automobielindustrie doormaakte, was ook Autobedrijf Grooters genoodzaakt om uit te breiden. W. Grooters (junior) begon in 1970 zijn eigen vestiging aan de Haaksbergseweg te Eibergen. Het vestigingspand was voorheen eigendom van de Gelderse Tramwegen. Autobedrijf Grooters Eibergen was eerst een universeel autobedrijf, maar na 3 jaar verwierf W. Grooters het dealerschap van Renault en in 1990 stapte hij over op het merk Peugeot.

In 1924 werd aan de Rekkenseweg begonnen met de verkoop van Texaco brandstof. Na enige tijd werd de naam Texaco Caltex, toen Chevron en na 60 jaar wordt Chevron weer het oorspronkelijke Texaco. Aan de Haaksbergseweg worden vanaf het begin brandstoffen verkocht. In het begin nog Chevron maar half jaren tachtig wordt dit ook Texaco. Nog niet zo lang geleden is het tankstation geheel gerenoveerd.

......................

Lichtenvoorde, 5 april 2009
Honderdjarige Dusseldorp Fietsen ontvangt predicaat HofleverancierNamens Hare Majesteit de Koningin heeft burgemeester Henk Heijman van de gemeente Oost Gelre op zondag 5 april het predicaat Hofleverancier uitgereikt aan Dusseldorp Fietsen te Lichtenvoorde. Dit ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het bedrijf.

De firma is opgericht rond deze datum, wat blijkt uit een oude aankoopnota van de winkelinventaris. Oprichter van de zaak was de heer Th. Dusseldorp, grootvader van de huidige eigenaar. De firma is als klein fietsbedrijf begonnen aan de Varkensmarkt te Lichtenvoorde. De hele familie hielp en het bedrijf floreerde onder de bezielende leiding van de heer Th. Dusseldorp. In de loop der jaren is de firma Dusseldorp uitgegroeid tot een fietsenzaak van formaat. Na twee verhuizingen is de rijwielzaak thans gevestigd aan de Dijkstraat nr. 9 te Lichtenvoorde.

De huidige eigenaar, de heer Theo Dusseldorp (3e generatie) heeft samen met zijn echtgenote Maria Dusseldorp-Stapelbroek, de zaak verder tot ontwikkeling gebracht. Samen runnen ze een vooraanstaande, eigentijdse fietsenhandel, die de lange traditie van uitzonderlijke dienstverlening, gedegen vakmanschap en kwaliteit uit het verleden voortzet in een moderne, gezonde bedrijfsvoering. Het fietsaanbod is ruim en wordt bepaald door merkfietsen van veelal Nederlands fabricaat. Het bedrijf verkoopt bijvoorbeeld al 100 jaar fietsen van (Koninklijke) Gazelle. Om de hoogstaande kwaliteit en goede service bij reparaties te kunnen blijven bieden, blijft Dusseldorp de laatste ontwikkelingen op fietsengebied op de voet volgen. Technische vaardigheden worden, daar waar nodig, elke keer aangescherpt. Binnen Lichtenvoorde en omgeving neemt Dusseldorp Fietsen al die jaren een vooraanstaande en vooral betrouwbare positie in.

......................

Tilburg, 6 maart 2009
Predicaat Hofleverancier voor 125-jarige HoefnagelsTijdens het 125-jarig bestaan van De Hoefnagels Groep, dat op vrijdag 6 maart werd gevierd, heeft het bedrijf uit Tilburg van burgermeester Vreeman het predikaat Hofleverancier overhandigd gekregen. Het Tilburgse bedrijf heeft zich ontwikkeld van stoomrolluikenfabriek in 1884 tot een bedrijf met twee werkmaatschappijen, namelijk brand- en bedrijfsdeuren en aluminium gevels. Vanuit een kantoor- en productieruimte in Tilburg bedient Hoefnagels de Nederlandse markt op het gebied van brandwerende deuren en scheidingen, rolluiken, rolhekken en Schüco aluminium ramen en gevels. Cees Hoefnagels, algemeen directeur van het familiebedrijf, zegt blij verrast te zijn met het predikaat Hofleverancier en ziet de toekenning als een kroon op het werk van alle mensen die werkzaam zijn bij de Hoefnagels Groep.

......................

Vlijmen, 6 maart 2009
Vlijmense wijnhandel Verlinden failliet
Wijnhandel Wijn Verlinden in Vlijmen is failliet verklaard. Dat heeft directeur Groen laten weten. De Hofleverancier is een familiebedrijf dat al 124 jaar bestaat. Vorig jaar verhuisde het bedrijf nog een nieuw pand in Vlijmen. Volgens Groen was faillissement onontkoombaar na een dalende omzet eind vorig jaar en begin dit jaar. Vooral de horecaklanten nemen minder wijn af. Groen wil een doorstart, maar daarin is niet voor alle 29 medewerkers nog plaats. Het is onduidelijk hoeveel mensen hun baan bij de wijnhandelaar uit Vlijmen zullen verliezen. Het faillissement betekent in elk geval dat het predicaat Hofleverancier is vervallen.

......................

Haarlem, 18 december 2008
Predicaat voor Dantuma in Haarlem
Het Haarlemse bedrijf Dantuma is door Hare Majesteit de Koningin onderscheiden met het predicaat Hofleverancier. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem heeft op donderdag 18 december jl. de onderscheiding overhandigd aan directeur J.G. Veening. Het bedrijf bereikte op 1 maart jongstleden de mijlpaal van het 100-jarig bestaan.

Het bedrijf werd in 1908 opgericht door Theunis Dantuma. Deze van oorsprong Friese letterzetter en boekdrukker nam op 1 maart een winkel met kantoorbenodigdheden aan de Zijlstraat in Haarlem over. Het bedrijf, dat zich in de loop der jaren steeds meer richtte op kantoormeubilair, kantoorapparatuur en kantoorartikelen, maakte een gestage groei door. De huidige Dantuma Groep, die naast de twee Dantuma vestigingen in Haarlem en Zwolle bestaat uit Rever Nagelkerke BV in Utrecht, GZ Kantoorinrichters BV in Zaandam en Berveling Projekt BV in Nijkerk, groeide uit tot een succesvolle landelijk opererende onderneming met ongeveer 170 werknemers. Het bedrijf kan haar klanten een totaalpakket op kantoorgebied presenteren. Dantuma staat anno 2008 te boek als Nederlands grootste merkonafhankelijke leverancier op het gebied van documentoplossingen.

Om de groei op te kunnen vangen verhuisde het bedrijf dit jaar naar een nieuw opvallend bedrijfsgebouw langs de oever van het Spaarne. Het gebouw heeft zich inmiddels ontpopt als een architectonische aanwinst voor Haarlem. Het omvat ruim drieduizend vierkante meter vloeroppervlak en biedt Dantuma volop mogelijkheden voor de toekomst. Het bedrijf beschikt nu onder meer over voldoende magazijnruimte en een grote showroom, waar in een overzichtelijke opstelling de mogelijkheden voor automatisering van de documentenstroom binnen een organisatie in beeld zijn gebracht. In de showroom komt het bedrijfscredo ‘Managing your documents!’ tot leven. Dankzij het nieuwe onderkomen is het bedrijf in staat tot een nog snellere dienstverlening aan haar klanten.

Dantuma is het achtste Haarlemse bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen.

......................

26 november 2008
Ook Belgische spoorwegen mogen zich Hofleverancier noemen
België heeft een met Nederland vergelijkbaar stelsel van Hofleveranciers. De Belgische nationale spoorwegmaatschappij NMBS is één van de zeven nieuwe 'gebrevetteerden' die koning Albert II heeft aangesteld.

Met de nieuwkomers zijn er nu in totaal 116 gebrevetteerde Hofleveranciers. Zij maken alle deel uit van de Vereniging van de Gebrevetteerde Hofleveranciers van België. Onder meer de NMBS Holding staat voor de eerste keer op de lijst van Hofleveranciers. Aanleiding is mogelijk een treinrit te die koningin Paola maakte met de koningin Beatrix van Brussel naar Luik. Ook papierfabrikant G. Mottart, bekend van de Atoma-schriftjes, mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Nog een nieuwkomer is bakkerij Van Dender, die al zes jaar aan het Hof levert. Andere nieuwe Hofleveranciers zijn een hondenpension, een verzekeraar, een fabrikant van decoratiemateriaal en een van keukengerei.

......................

Oude Pekela, 21 november 2008
125-jarige Steenindustrie Strating wordt Hofleverancier
Steenindustrie Strating b.v. in Oude Pekela bestaat dit jaar 125 jaar. De viering van dit jubileum vond plaats op vrijdag 21 november en werd opgeluisterd door de aanwezigheid van burgemeester Meindert Schollema van de Gemeente Pekela. Hij mocht de directie namens Hare Majesteit de Koningin het predicaat Hofleverancier uitreiken.

In 1855 werd door de heren Hilbrandie en Holtman op de huidige locatie een steen- en pannenfabriekje gesticht, dat in 1865 door de familie ten Cate werd overgenomen. Op 9 februari 1883 kocht Geert Hendriks Strating – scheepsbouwmeester te Nieuwe Pekela - dit bedrijfje. Direct werden er een stoommachine en een strengpers aangeschaft. Hiermee was de gladde rode Groninger strengperssteen geboren. Deze uit vette Groninger zeeklei vervaardigde baksteen is nog altijd in het assortiment en vormt daarmee een rode draad door die 125 jaar.

Gedurende de gehele bedrijfsgeschiedenis is er, door vele soms zeer grote en ingrijpende investeringen, gewerkt aan de verdere uitbouw van de fabriek. Vergroting van de capaciteit, kwaliteitsverbetering, arbeidsomstandigheden, milieu en kostenreductie zijn facetten die hierbij continu aan de orde waren en zijn. Het belangrijkste is echter de voortdurende productvernieuwing. Door de inbreng van eigen vondsten en het sparren met architecten ontstaan er continu nieuwe producten, kleuren, vormen, formaten en structuren.

Een klein steenfabriekje vooral van regionale betekenis is gedurende die 125 jaar uitgegroeid tot een zeer modern bedrijf met een breed assortiment wat telkens wordt vernieuwd en aangevuld. De producten, met hun geheel eigen identiteit, vinden inmiddels al vele decennia hun weg in geheel Nederland, Duitsland en België. Met Geert Jan en Marten Hoogerduijn Strating is de directie in handen van de 5e generatie Stratingen.

......................

Lunteren, 30 oktober 2008
Predicaat voor HAVE Verwarming en Have Brandstoffen
Het Lunterse bedrijf HAVE Verwarming en HAVE Brandstoffen mag zich sinds gisteren Hofleverancier noemen.
De onderneming kreeg de titel 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' uit handen van burgemeester Cees van der Knaap tijdens het feest voor haar 125-jarige jubileum. In 1893 begon Hermen van Veldhuizen – afgekort Ha Ve – met de verkoop van petroleum. Dit breidde uit met gasflessen, oliekachels en later haarden, kachels en installatiematerialen. Het bedrijf is gevestigd op De Stroet.

......................

Veenendaal, 18 oktober 2008
Weijman Vastgoedonderhoud krijgt predicaat Hofleverancier
Weijman Vastgoedonderhoud is Hofleverancier geworden. Burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal heeft donderdag, in het bijzijn van alle medewerkers van Weijman, het predikaat 'Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier' overhandigd.

In 2008 is het honderd jaar geleden dat de basis werd gelegd voor het huidige Weijman Vastgoedonderhoud. Als innoverende trendsetter heeft Weijman Vastgoedonderhoud een stevige plek in de vastgoed onderhoudsmarkt veroverd. Het bedrijf is bestand gebleken tegen economische crises, oorlogen en een veelheid van snelopeenvolgende technologische- en maatschappelijke veranderingen. Mede dankzij innovatieve ambities en een uitstekend sociaal beleid voor haar medewerkers groeide het bedrijf naar een vooraanstaande onderneming met een voorbeeldige status van dienst voor de branche en samenleving. Degelijk en professioneel. Aandacht voor mensen en hun leefomgeving. Dat zijn de kernwoorden die de basis vormen van het bedrijf.

......................

Leeuwarden, 3 oktober 2008
Boomsma Distilleerderij Hofleverancier
B
oomsma Distilleerderij / Wijnkoperij bestaat dit jaar 125 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de burgemeester van Leeuwarden Fred Crone afgelopen vrijdag, namens Hare Majesteit de Koningin, het bedrijf het predikaat Hofleverancier uitgereikt.

De heersende drang naar schaalvergroting en het daarmee gepaard gaande geweld van fusies en overnames, is aan Boomsma voorbij gegaan. Boomsma is nog steeds een zelfstandige distilleerderij in handen van de familie Boomsma. Toen Dirk Boomsma in 1883 in Leeuwarden aan de voet van de Oldehove een distilleerderij, branderij en stokerij begon had hij niet durven dromen dat zijn naam in dezelfde traditie ruim 120 jaar later nog steeds voort zou leven. Inmiddels is de vijfde generatie Boomsma al weer in het bedrijf en kent het bedrijf een rijke historie.

In 1883 opende Dirk Boomsma een grossierderij in koloniale waren en gedistilleerde dranken aan de voet van de Oldehove. Gedistilleerd werd in die tijd voornamelijk in cafés geschonken, thuis dronk men hooguit een glaasje wijn. Hij verkocht mandflessen met sterke drank van tien of twintig liter aan de cafés in Leeuwarden. Dirk Boomsma vond dat de mensen thuis ook maar eens een borreltje moesten gaan drinken. Maar met die grote mandflessen was dat natuurlijk geen doen. Dus bracht hij literflessen met gedistilleerd op de markt. En de Beerenburger verkocht hij in stenen kruiken, zoals we tegenwoordig nog steeds doen. En dat is een succes gebleken, Boomsma Distilleerderij is nog steeds een florerend familiebedrijf.

......................

Zeist, 19 september 2008
Loodgietersbedrijf C. Geytenbeek & Zns. HofleverancierVrijdag 19 september jl vierde loodgietersbedrijf C. Geytenbeek & Zns te Zeist haar 100-jarig bestaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hotel Figi werd door burgemeester Janssen van Zeist namens Hare Majesteit de Koningin het bedrijf benoemd tot Hofleverancier. Naast het dagelijks onderhoudswerk is het bedrijf actief op het gebied van legionellapreventie van collectieve drinkwaterinstallaties, als ook ten aanzien van renovatie- en utiliteitsprojecten. Zo verzorgde Geytenbeek vorig jaar ondermeer de renovatie van Kasteel Drakensteyn voor H.M. Koningin Beatrix.

(Foto: De trotse broers Henk en Kees Geytenbeek voor het zojuist uitgereikte Koninklijke wapenschild)


......................

's-Hertogenbosch, 11 september 2008
Goldsteen uit Den Bosch krijgt predicaat Hofleverancier
Het Bossche bedrijf Goldsteen Metal Manufacturing & Design, een voortzetting van juweliersbedrijf Henri Teulings, mag zich voortaan hofleverancier noemen. Het is de derde 'hofleverancier' in Den Bosch. Twee bouwbedrijven (Van den Bouwhuijsen en Drijvers) ontvingen eerder het predikaat. Goldsteen is het 368ste bedrijf in Nederland dat het predikaat toegekend heeft gekregen. De oorkonde wordt zaterdagmiddag uitgereikt door burgemeester Rombouts. Goldsteen startte in 1906 in een winkel aan de Kerkstraat. Oprichter was Henri Teulings. De winkel in de Kerkstraat werd in 1969 door Henri M. Teulings voortgezet aan de Korte Putstraat in Den Bosch. Op 1 januari 1990 namen de broers Goldsteen het bedrijf over waarna het verhuisde naar de Kempenlandstraat in Vught. In mei 1997 keerde het bedrijf terug naar Den Bosch

......................

Vlaardingen, 21 juni 2008
Predicaat voor Distilleerderij H. van Toor

Leo Fontijne

Dat je ook na overname van een eenmanszaak Hofleverancier kunt worden, bewijst Leo Fontijne uit Vlaardingen. Hij gaf acht jaar terug zijn baan op bij Unilever en nam de dillileerderij Van Toor over, omdat er geen opvolger was in de familie. Van Toor is een van de kleinste drankproducenten van ons land en inmiddels 125 jaar oud. De bekendste producten zijn de kandeel, die traditioneel bij geboorten wordt gedronken en 'Vintage Schelvispekel', een soort brandewijn van de Vlaardingse vissers. Het officiele wapenschild behorende bij het predicaat Hofleverancier wordt vrijdag onthuld door de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen en door burgemeester Bruinsma van Vlaardingen.
......................

Rijen, 7 juni 2008
Predicaat Hofleverancier voor 100-jarige Kin Machinebouw in Rijen
Kin Machinebouw bestaat honderd jaar en vierde dat met een groot feest. Burgemeester René Roep kwam de directie feliciteren met het felbegeerde predicaat. Het bedrijf neemt in de gemeenschap en het bedrijfsleven van Rijen een bijzondere plaats in. Die is op twee manieren zichtbaar. Enerzijds draagt Kin bij aan lokale en regionale ondernemingsverenigingen, belangengroepen en werkgelegenheid. Anderzijds vervult het bedrijf een sociaal maatschappelijke rol. Zo ondersteunt Kin Machinebouw verschillende clubs en verenigingen in Gilze en Rijen door middel van sponsoring.

......................

Eindhoven, 30 april 2008
Lebesque uit Eindhoven hofleverancier van Koningin, Prins, PSV en Yab Yum...

Marcel Lebesque.

Het interieurbedrijf Lebesque in Eindhoven heeft op Koninginnedag de titel Hofleverancier gekregen uit handen van burgemeester Rob van Gijzel. Lebesque viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Lebesque heeft onder meer de inrichting verzorgd van de werkkamer van de burgemeester van Den Bosch en de PSV spelersbus. Verder behoorden paleis Soestdijk en Yab Yum in Amsterdam tot de klanten.

Willem Lebesque begon in 1907 in Eindhoven met behang en stoffen en zijn zoon breidde dat later uit met tapijten en meubels. De hoogtijdagen lagen tussen 1970 en 1980, toen Philips en DAF opkwamen. Het interieurbedrijf wordt nu geleid door Marcel Lebesque. Onder zijn leiding ontstond in het jubileumjaar een eigen collectie met werk van jonge ontwerpers van de Design Academy in Eindhoven.

......................

Mook, 28 maart 2008

Predikaat Hofleverancier voor 125 jarig ZwaantjeVrijdagmiddag heeft de Commissaris van de Koningin in Limburg L.J.P.M. Frissen samen met burgermeester drs. R. Persoon het predicaat Hofleverancier overhandigd aan Ellen en Richard Meeussen – als vijfde generatie uitbater van Herberg Restaurant 't Zwaantje. De herberg te Mook is hiermee het 3e horeca bedrijf in Nederland en het enige in Limburg dat zich Hofleverancier mag noemen. “Wij zijn bijzonder trots dat we het Koninklijk Wapen en de titel mogen voeren”, aldus het ondernemersechtpaar Meeussen.

Het predicaat komt niet plots uit de lucht vallen, maar valt samen met het 125-jarig bestaan van de herberg. Na de presentatie van het boek “'t Zwaantje en de Biesselt – Een herberg en een buurtschap op de Mookerhiede”, die de rijke geschiedenis van de herberg en haar omgeving beschrijft, is dit de kroon op ‘t 125 jaar verlenen van gastvrijheid door de familie Meeussen. Herberg Restaurant 't Zwaantje is gelegen te midden van de bossen, aan de heide en op de Nijmeegse stuwwal. De unieke locatie tussen Mook en Groesbeek is precies op de grens van Limburg en Gelderland en biedt de gasten van de herberg een keur aan fiets-, mountainbike- en wandelroutes. De herberg is in de jaren volgroeid tot volwassen zwaan en beschikt over een gezellige herberg met terras, een à la carte restaurant, hotelkamers en meerdere ruimtes voor bruiloften, partijen en zakelijke bijeenkomsten.

......................

Wijk bij Duurstede, 20 maart 2008
150-jarige modeketen Duetz Hofleverancier

Modeketen Duetz heeft woensdagavond tijdens de viering van zijn 150-jarig bestaan het predicaat Hofleverancier uitgereikt bekregen. Burgemeester Janssen overhandigde de Koninklijke onderscheiding voor bedrijven aan het directieduo Pim en Astrid Duetz, tijdens een feestelijke avond in de zaak in Zeist. Pim is een achterkleinkind van de stichter van het bedrijf, de Duitse immigrant B.W.

Duetz opende in 1857 in Wijk bij Duurstede een winkel in stoffen en fournituren en kort daarna ook een kleermakerij. Negentig jaar geleden verhuisde het bedrijf naar Zeist. In 1992 namen Pim en Astrid de directie over en sindsdien zijn filialen geopend in Bilthoven, Hilversum, Veenendaal, Soest, Breda en een tweede winkel in Zeist. Volgend jaar volgt een achtste zaak in Zuid-Holland.

Pim Duetz zegt dat hij incidenteel aan het Hof heeft geleverd: "Dan kwam er een kamerheer van prins Bernhard langs om spullen op zicht te halen. De prins maakte daarna op Paleis Soestdijk zijn keuze."


......................

Gemert, 28 februari 2008
Textielfabriek Van den Acker hofleverancier
Johan van den Acker Textielfabriek in Gemert heeft vanmiddag om 17.00 uur het predicaat Hofleverancier ontvangen. Tijdens de feestelijke receptie ter ere van het 200-jarig bestaan is het predicaat overhandigd door burgemeester Jan van Maasakkers. De textielfabriek is het tweede Gemertse bedrijf in korte tijd dat door Hare Majesteit de Koningin is onderscheiden met het predicaat. Firma Wijn kreeg reeds in oktober deze bijzondere Koninklijke onderscheiding. Beide bedrijven mogen het Koninklijke Wapen voeren met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'.
......................

Kampen, 7 december 2007
Predicaat Hofleverancier voor Zalsman Kampen

Hare Majesteit de Koningin heeft het predicaat Hofleverancier toegekend aan Zalsman Kampen B.V. ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het bedrijf. De Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, de heer mr. G.J. Jansen, heeft dit tijdens het jubileumfeest officieel bekend gemaakt.

In de krant van donderdag 3 december 1857 maakt de heer G. Ph. Zalsman bekend dat “hij voornemens is zijn Boekhandel en Boekbinderij aanstaande Zaturdag te openen”; dit is het begin van 150 jaar vakmanschap. Zalsman heeft in de vorige eeuw zijn naamsbekendheid voornamelijk verworven met het drukken van theologische literatuur, schoolboeken en kinderprenten. Tegenwoordig is het een modern grafisch bedrijf. Zalsman is nog steeds een echt familiebedrijf en wordt gerund door de broers H. Verlind (algemeen directeur) en H.H. Verlind (technisch directeur). Ook de heer H. Verlind sr. (voormalig eigenaar) is nog steeds als adviseur verbonden aan het bedrijf.


......................

Deventer, 2 november 2007
Senzora B.V. bij Koninklijke beschikking hofleverancier
Commissaris van de Koningin mr. J.A.M. Hendrikx heeft vrijdag 2 november Senzora b.v. in Deventer het recht toegekend tot het voeren van het Koninklijk Wapen en de toevoeging 'Bij Koninklijk Besluit Hofleverancier'. Senzora B.V. bestaat 125 jaar.

Senzora is begonnen als een grossierderij, een kruidenierswinkel, gedreven door A. Schoemaker, en is nu marktleider soda en groene zeep. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van de professionele wasmiddelen, maar één van de vele op het gebied van consumentenwasmiddelen. Het bedrijf zet producten af in Nederland, maar ook in Engeland, Frankrijk en Amerika. Aan dekruidenierswinkel zijn in de loop van de tijd koloniale producten toegevoegd. Na de Eerste Wereldoorlog is gestart met de productie van kristalsoda, zachte zeep, suikerwerken en verf. In 1936 is Senzora de eerste producent in Nederland van soda, waarna in 1960 de verffabriek is verkocht. Op dit moment bestaat het bedrijf uit de productie-units suikerwerken, kristalsoda, reinigingsmiddelen, waspoeders en recycling. Senzora is op het ogenblik nog de enige zeepziederij in Nederland.

Er is een sterke binding met Deventer door de jarenlange vestiging van het bedrijf in de stad. Ook op maatschappelijk en cultureel terrein toont het bedrijf zich betrokken bij Deventer. Senzora B.V. is nog altijd in handen van leden van de familie Schoemaker.

......................

Nijmegen, 6 oktober 2007
Predicaat voor banketbakkerij Looijenga in Nijmegen
Banketbakkerij-Chocolaterie G.J. Looijenga heeft van Hare majesteit de Koningin het recht gekregen tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”.

De bakkerij vestigde zich in 1830 in het centrum van Nijmegen aan de Burchtstraat naast het stadhuis. De zaak heette toen Wed. Rups & Zoon. In de volksmond banketbakkerij ‘Rups’ genoemd. Uit het handelsregister van 1921 blijkt dat de heer Koper in 1921 de eigenaar was. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde de bakkerij zich aan de Berg en Dalseweg te Nijmegen. In 1974 nam de heer Kersten de zaak over van de heer Koper, maar in Nijmegen veranderde de banketbakkerij zijn naam niet. In 1994 nam de huidige eigenaar, de heer G.J. Looijenga, de zaak over. Tegenwoordig heet het Banketbakkerij-Chocolaterie G.J. Looijenga. Dit jaar viert de banketbakkerij haar 177-jarige bestaan.

Het bedrijf is gespecialiseerd in chocolaterie. Het bedrijf heeft nu 18 medewerkers in dienst, verdeeld over vier afdelingen: de banketbakkerij, de chocoladeafdeling, de inpakafdeling en de verkoopafdeling.

Op zaterdag 6 oktober overhandigde burgemeester Thom de Graaf de Koninklijke oorkonde en onthulde het schild ‘Hofleverancier’ tijdens de receptie ter gelegenheid van het 177-jarig bestaan van Banketbakkerij-Chocolaterie Looijenga aan de Berg en Dalseweg 90 te Nijmegen.

......................

IJsselstein, 10 mei 2007
Repair Service Boer in IJsselstein Hofleverancier
Repair Service Boer mag voortaan het predicaat Hofleverancier voeren. Burgemeester Kok reikte deze Koninklijke onderscheiding op woensdag 9 mei uit in de nieuwe werkplaats van Repair Service Boer aan de Panoven 50. Het predicaat kan verleend worden aan bedrijven die minstens 100 jaar oud zijn. In 1902 startte schoenmaker Boer in zijn achterkamer aan de Voorstraat de schoenmakerij. Anno 2006 is deze eenmanszaak uitgegroeid tot een firma die niet alleen de schoenen van de plaatselijke inwoners repareert, maar uitgegroeid is tot een zaak met internationale allure.
......................